Loading...

Η ιστορία του Κολλεγίου Ανατόλια στα 50α Δημήτρια

 

Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

50α Δημήτρια

Η ιστορία του Κολλεγίου Ανατόλια στο νέο βιβλίο του William McGrew

«Educating Across Cultures: Anatolia College in Turkey and Greece»

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015, 7 μ.μ.

Κολλέγιο Ανατόλια (Tracy Hall)

 


Την αξιομνημόνευτη και περιπετειώδη διαδρομή του Κολλεγίου Ανατόλια, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του στον Πόντο μέχρι τη σημερινή εποχή στη Θεσσαλονίκη, καταγράφει το βιβλίο του William McGrew με τίτλο «Educating Across Cultures: Anatolia College in Turkey and Greece» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο εξωτερικό.

H έκδοση θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015, στις 7 το βράδυ, στο Κολλέγιο Ανατόλια (Tracy Hall)  από διακεκριμένους ομιλητές και τον συγγραφέα. H εκδήλωση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των 50ων Δημητρίων, συνδιοργανώνεται με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια με την υποστήριξη της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Ο William McGrew, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια για 25 χρόνια (1974 – 1999), παρακολουθεί και καταγράφει τη συναρπαστική διαδρομή του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ιδρύματος με βασικούς σταθμούς τη Βοστόνη, όπου βρίσκονται οι απαρχές του Κολλεγίου Ανατόλια, τη Μερζιφούντα του Πόντου όπου πρωτολειτούργησε το ίδρυμα το 1886 και τη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε το 1924.

Η σημασία της  γενναίας αυτής εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας, που επιβίωσε τριών πολέμων, τεκμηριώνεται από σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα, πολύτιμο αρχειακό υλικό και αναδεικνύεται από συγκινητικές προσωπικές ιστορίες μαθητών και δασκάλων με όραμα. Η έκδοση συνδέει την ιστορία του Κολλεγίου Ανατόλια με μεγάλα ιστορικά γεγονότα του περασμένου αιώνα αλλά και την ιστοριογραφία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα συνεισφέρει στον εμπλουτισμό των πηγών σχετικά με το κίνημα των Αμερικανών ιεραποστόλων, τη Γενοκτονία των Αρμενίων, την Ελληνοτουρκική σύγκρουση, τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Τέλος αναδεικνύει τα συνεχή επιτεύγματα της εκπαίδευσης με διεθνή χαρακτηριστικά μέσα από το πρίσμα της επιβίωσης και της εξέλιξης ενός αμερικανικού κολλεγίου παρά τις αδιάκοπες αναταράξεις της Ιστορίας.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο William McGrew διετέλεσε Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια από το 1974 μέχρι το 1999 και εν συνεχεία ανέλαβε την προεδρία της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής (2005- 2009). Προηγουμένως είχε διατελέσει μέλος του Διπλωματικού Σώματος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. Ο κ. McGrew είναι κάτοχος διδακτορικού στην Ελληνική και Μοντέρνα Ευρωπαϊκή Ιστορία. Το προηγούμενο βιβλίο του αφορούσε στο νέο Ελληνικό κράτος και είχε τίτλο «Land and Revolution in Modern Greece, 1800–1881».

 

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015, 7:00 μ.μ.

 Κολλέγιο Ανατόλια

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό


Κάντε κλικ εδώ για να δηλώσετε συμμετοχή

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming στο 

http://www.livemedia.gr/educate-cultures


 

  Το εξώφυλλο του βιβλίου «Educating Across Cultures: Anatolia College in Turkey and Greece» του William McGrew.
 
 
 Καλοκαίρι στη Μερζιφούντα. Το προσωπικό μπροστά στο κεντρικό κτίριο του Κολλεγίου. Πίσω διακρίνεται ο πύργος του ρολογιού, 1910. (Πηγή: Anatolia College Digital Archives & Special Collections. Copyright statement: The Trustees of Anatolia College).
 
 
 Αθλητικοί αγώνες στις πρώτες εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Χαριλάου, 1924- 1934.
 
 
Η εγχάρακτη μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του Κολλεγίου Ανατόλια στην Πυλαία.
 
 
To κτίριο «Macedonia Hall» το πρώτο ακαδημαϊκό κτίριο που κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια στην Πυλαία
 
 
Κύπριοι μαθητές φτάνουν στο Κολλέγιο Ανατόλια, Σεπτέμβριος 1974. Μετά την εισβολή του 1974, το  Κολλέγιο Ανατόλια προσέφερε υποτροφίες σε 26 μαθητές και μαθήτριες από την κατεχόμενη Κύπρο χάρη στην υποστήριξη που προσέφεραν οι Έφοροι του οργανισμού, απόφοιτοι και γονείς. Τα παιδιά έμειναν στο οικοτροφείο του σχολείου.
 
Μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια μπροστά από το Macedonia Hall, 1974.

Share